Elke ouder wil graag dat het goed gaat met zijn of haar kind: thuis, op school, met de vriendjes en vriendinnetjes. Soms gaat het door omstandigheden minder met je kind: de natuurlijke ontwikkeling van je kind stagneert. Je kind heeft buikpijn, hoofdpijn, wil niet eten, is heel erg boos of verdrietig. Of je kind laat ineens heel ander gedrag dan normaal zien: dingen kapot maken, stiekem zijn, heel erg stil zijn.
Misschien is je kind bang. Omdat hij gepest wordt. Misschien heeft je kind last van onzekerheid of faalangst. Misschien is je kind ongelukkig op school. Omdat de lesstof te moeilijk is. Of misschien is er iets ingrijpends gebeurd: een scheiding of een sterfgeval.
Wanneer de klachten te lang duren, heeft je kind tijdelijk professionele hulp nodig. Niet door veel te praten, maar door te doen en te ervaren. Dat is wat kinderen aanspreekt. Immers, kinderen hebben van nature de behoefte om zich creatief te uiten. Je kind heeft niet het idee dat het ‘in therapie’ is. Door middel van creatieve opdrachten uit je kind zijn of haar emoties en ruimt zo pijnlijke gevoelens op. Hierdoor wordt je kind weer evenwichtig.
Omdat een kind onderdeel uitmaakt van een gezin – het systeem – vind ik het belangrijk om de ouders of verzorgers bij de therapie te betrekken. Ouders zijn een belangrijke speler in het vinden van een oplossing van hun kind. Ook kunnen ouders soms onbewust een bepaald probleem van hun kind in stand houden. Door ook te investeren in de omgeving van het kind kunnen ouders hun kind helpen om overeind te komen en te blijven.
In overleg worden de ouders uitgenodigd om samen en/of individueel te onderzoeken op welke wijze zij hun kind kunnen steunen.
Het Tekenatelier in Groningen heeft speciaal voor jongeren en kinderen een folder gemaakt, getiteld ‘Jongeren in beeld.’ Deze folder kan worden aangevraagd.
De folder kan ook worden gedownload.